ESKİŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
  • Neredeyim :

At Biniciliği

Eskişehir'in Binicilik Potansiyeli
Türkiye’de safkan Arap atının yetiştirildiği bölgelerden en önemlisi olan Mahmudiye’de binek atları kiralanabilir, at gezileri yapılabilir. Mahmudiye’de 2020 m uzunluğunda, 25 m genişliğinde çim pist ve 1800 m uzunluğunda, 20 m genişliğinde kum pist ve 400 kişilik açık tribün vardır ve burada sonbahar mahalli at yarışları düzenlenmektedir.

1996 yılında faaliyetlerine başlamış olan Eskişehir Atlı Spor Kulübünde 28 adet at bulunmaktadır. Kulüpte hem yetişkin hem de çocuklara yönelik biniş eğitimleri verilmektedir. Eskişehir Atlı Spor Kulübü, Türkiye Binicilik Federasyonu 2012 Balkan Engel Atlama Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştır. Yine 2012 yılında Anadolu Süvarileri Projesi ile Anadolu’nun her bir köşesinden yetenekli gençler eğitime katılmıştır. Atlı Spor Kulübü çeşitli okullarla iş birliği içinde at binişi ve bakımı eğitimleri yürütmektedir.

Eşkişehir Tepebaşı Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü Doğal Yaşam Merkezi tarafından Mayıs 2012 tarihinden bu yana ‘Ata Binmeyen Çocuk Kalmasın’ sloganı ile yüzlerce çocuk atlarla tanıştırılmıştır. Aynı zamanda bir hayvan barınağı ve bakım evi olan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi bünyesinde yapılan adaptif binicilik etkinlikleri sayesinde hayatlarını engeller ile sürdüren kişilerin binicilik sporu ile kendilerine güven duygusu kazanmaları amaçlanmaktadır.

2008 yılında açılan, Eskişehir’in en önemli parklarından biri olan Kent Park bünyesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı 42 adet atın bulunduğu bir at çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftlikte çocuklar için özel eğitilen midilli atları ve büyüklere uygun binek atları ile faytonlar için atlar yer almaktadır. Uzman antrenörler denetiminde tesiste binicilik çalışmaları verilmektedir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bünyesinde bulunan Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Antrenörlüğü Programı ülkemizde modern atçılığın gelişmesi için hizmet vermektedir. Mahmudiye’de bulunan Yüksekokulda bir hipoterapi projesi başlatılmış olup at binişleri yapılmaktadır.


Atlı Spor Kulübü
Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde bulunuyor. Hafta sonlarında at binmek için ideal bir ortamdır. 1996 yılında 45 dönümlük alana kurulmuş 1 adet 50x80 açık müsabaka manej, 1 adet 20x45 açık maneji ve 17x40 kapalı maneji bulunan ve 23 at ile hizmet veren binicilik tesisinde profesyonel çalıştırıcı eşliğinde eğitim de veriliyor. Binicilik Federasyonuna bağlı bu feder kulüp yılda 4 müsabaka gerçekleştiriyor. Kulüpteki diğer bir binicilik dalının Türkiye’deki tek sahası olan kros sahasının 4 km’lik bir parkuru bulunuyor.

Adres: Eskişehir-Kütahya Karayolu 18. km Takmak Köyü Mevkii
Telefon: +90 222 413 21 21


Ata Sporu Atçılık ve Mahmudiye Harası
At, Türk tarihinin hemen her döneminde yaşamın bir parçası olmuştur. Osmanlı döneminde de bu konumunu korumuştur. Eskişehir bölgesinin ya da eski adıyla Sultanönü sancağının Anadolu atçılığında hep özel bir yeri olmuş ve tarih boyunca saray için seçilip gelen farklı cins atların ıslah ve depo merkezi olmuştur.

Mahmudiye’nin tarihi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır; onun bu uzun geçmişi ilçe sınırları içindeki höyük ve tümülüsler ile ilgili yapılan çalışmalarda elde edilen kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Mahmudiye, adını Osmanlı İmparatorluğunun ıslahatçı hükümdarı II. Mahmud (1784-1839)’dan almıştır. 1800’lü yılların başında bölgede ayan olan Abdullah’ın Mahmudiye’de yerleşimi başlattığı bilinmektedir. Osmanlı’ya başkaldırınca sahip olduğu çiftliği elinden alınmıştır. Daha sonra çiftlik II. Mahmud’a ait Mahmud Sâni Vakfı’na geçmiştir. Orduya at yetiştirmek için yeniden düzenlenerek Çiftlikat-ı Hümayun adını alarak Osmanlı’nın ilk modern harası olmuştur.


Tigem
Çiftlikat-ı Hümayun’dan günümüze kalan Merkez binası hâlen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Tarım İşletmesi adıyla hizmet vermektedir.


Türkiye Jokey Kulübü Arap Atı Aşım İstasyonu Pansiyon Harası ve İdman Pisti
İlçede bulunan Türkiye Jokey Kulübü Mahmudiye Pansiyon Harası; safkan Arap atı yetiştiriciliği ve pansiyonerlik hizmeti vermektedir. Mahmudiye Pansiyon harası 2001 yılında faaliyete geçmiştir.


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksekokulu
Yüksekokulda Mahmudiye’nin var olan potansiyeli dikkate alınarak 2007’de kurulduğu andan itibaren atçılık ile ilgili ön lisans programları açılmıştır ve mezunlar vermektedir. Okul ülkemiz atçılığının, nitelikli insan kaynağı yetiştiren en etkili okuludur.