Özellikle soğuk kış günlerinin en güzel içecek tercihidir. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı boza, Eskişehir’de çay kaşıkları ile servis edilir. Kökeni Orta Asya’ya dayanan ve buğdayın fermantasyonu ile yapılan bu içecek Eskişehir’de mısırdan yapılıyor. Sarı mısırın suyla kaynatılarak mayalandırılması daha sonra soğutularak süzülüp şekerle karıştırılarak birkaç gün bekletilmesiyle oluşan içecektir.
Bozanın Tarihçesi:
Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır. İbn Battuta isimli Arap gezgini, 14. yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.
Bozanın Faydaları
* Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok yardımcıdır.
* İçerdiği aktif mayalar sayesinde probiyotik etkisi bulunur.
* Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, -gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur.
* Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle sıvı ekmek olarak anılır.
* İçerdiği laktik asit nedeniyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir.
* Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler.
* B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir.
* Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
* Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
* İçerdiği mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır.