43. Turizm Haftası Çeşitli Etkinliklerle Kutlanacak
43. Turizm Haftası Çeşitli Etkinliklerle Kutlanacak
15-22 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan “Turizm Haftası” düzenlenen tanıtım programıyla başladı.
ETİ Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen Turizm Haftası’nın açılış programına; Vali Özdemir Çakacak, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Tepebaşı Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, İl Jandarma Komutanı J.Alb. İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade ile davetliler katıldı.
Eskişehir’in gerek kültür turizmi, gerek doğa turizmi, gerekse tarihî miras olanaklarıyla çok önemli bir avantaja sahip olduğunu bildiren Vali Çakacak, programın açılış konuşmasını yaparak, “Ülkemiz de, turizm hareketliliğinin her geçen gün gelişmesiyle dünyada söz sahibi olan ve daha da söz sahibi olmak isteyen ülkelerin başında gelmektedir.” dedi.
Ülkemizde turizmin önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak için her yıl 15 - 22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftası’nın kutlandığını dile getiren Vali Çakacak, “Turizm bilincini geliştirmek; doğal, tarihî ve kültürel varlıklarımızı koruma kullanma dengesi içinde turizme kazandırmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine daha etkin katılımını sağlamak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle 15 - 22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası’nın gerek ilimiz, gerek ülkemiz için hayırlar, bereketler getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
Ülkemiz de, turizm hareketliliğinin her geçen gün gelişmesiyle dünyada söz sahibi olan bir ülke konumu haline geldiğimizi bildiren Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Günümüz dünyasında iletişim ve ulaşım sektörlerinde yaşanan ilerlemeler ve küreselleşmeyle beraber ülkeler arasındaki sınırların adeta kalktığına ve bireylerin refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte insan hareketliliğinin gittikçe arttığına şahit olmaktayız.
Bu hareketliliğin bir neticesi olarak turizm, yeni yerleri ve o yerin doğal güzelliklerini görmek için yapılan bir seyahat olmanın çok daha ötesinde; ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarıyla, yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları başaran bir nitelik kazanmıştır.
Bu nitelik, dünyada turizme yönelik ulusal ilgiyi artırmış; turizmden beklentileri olan ülkeleri bu endüstrinin geliştirilmesine yöneltmiştir.
Ülkemiz de, turizm hareketliliğinin her geçen gün gelişmesiyle dünyada söz sahibi olan ve daha da söz sahibi olmak isteyen ülkelerin başında gelmektedir.
Ülkemizi 2017 yılında 38 milyon 620 bin kişi ziyaret etmişken bu rakam 2018 yılında 45 milyon 600 bine çıkmıştır. Bu yıl ülkemizi 50 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenmektedir.
Ülkemizi ziyaret eden turist sayısının artması ile turizm gelirimiz de artmıştır. Ülkemizin 2017 yılında 26 milyar 283 milyon dolar olan turizm geliri 2018 yılında 29 milyar 512 milyon dolara yükselmiştir. Bu yıl daha büyük bir döviz geliri beklenmektedir.
Günümüzde sadece ülkeler değil, şehirler de artık turizmden aldıkları payı artırma çabası içerisindeler. Biz de aynı pastadan daha fazla pay alabilmek için, Eskişehir’imizi bulunduğu noktadan daha da ileriye götürme gayret ve çabası içerisindeyiz.
Bu anlamda, tarihi milattan önceki yüzyıllara uzanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanında, günümüzde çok renkli bir kültür dokusuna sahip olan Eskişehir’imiz, tarihî değerleriyle; park, bahçe, ören yeri ve müze gibi turistik mekânlarıyla son yıllarda hızlı bir turizm büyümesi göstermektedir.
Bizler de, ilimizin mevcut potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek, ülkemiz ve dünya turizm gelirlerinden hak ettiğimiz payı alabilmek için her türlü gayreti göstermenin bilinci içerisindeyiz. Bu anlayışla, ilimizde turizme hizmet edecek her türlü tesis, konaklama hizmetleri ve nitelikli insan gücünün arttırılması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
İlimize gelen kişi sayısı 2017 yılında 335 bin 518 kişi iken; ziyaretçi sayımız 2018 yılında 427 bin 549 kişiye ulaşmıştır. Yani ilimize gelen turist sayısında yaklaşık % 28’lik bir artış olmuştur.
Tüm bunların yanında, gerek işletme belgeli otellerin geceleme sayılarında, gerek işletme belgeli otellerin doluluk oranlarında gerekse müze ve ören yerleri ziyaretçi sayıları ile ziyaretçi gelirlerinde artışlar olmuştur.
Eskişehir’imiz üniversite, ticaret ve sanayi kenti olmasının yanında, turizm alanında da önemli zenginliklere sahiptir. Eskişehir’de yapılan uluslararası festivaller, eğitim kongreleri, kültür sanat etkinlikleri, fuarlar ve sportif faaliyetler şehrimizdeki yerli ve yabancı turist sayısında ciddi bir artış yaşanmasını sağlamıştır. Eskişehir olarak hem her geçen yıl ağırladığımız turist sayısını artırıyor, hem de Eskişehir’imizi önemli bir destinasyon merkezi hâline getiriyoruz.
Valiliğimizce kentin tüm dinamikleri ile birlikte; yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan tarihî ve kültürel mirasa sahip çıkarak, bunu bir ekonomik değere dönüştürerek dünya çapında bir turizm markası yapmak amacıyla doğaya ve çevreye duyarlı bir anlayışla sürdürülebilir ve rekabetçi bir turizm politikası uygulamanın çabasındayız.
Bu amaçla hükümetimiz başta olmak üzere, yerel yönetimlerimiz, meslek odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve sektör temsilcilerimiz tarafından ilimizin turizm gelir pastasından daha fazla pay almasını sağlayacak yatırımları hayata geçiriyoruz.
Aynı zamanda gerek ilimizde düzenlenen ulusal ve uluslararası etkinlikler ile gerekse de ülkemizde ve dünyada yapılan fuar ve organizasyonlar ile Eskişehir’imizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında BEBKA ve Anadolu Üniversitesi ile birlikte ‘Turizm Potansiyelinin Mekânsal Analizi ile Turizm Pazarlama Stratejisi Oluşturulması’ çalışmasını hazırlıyoruz.
Sözlerime son verirken turizmin renginin, dilinin ve ırkının olmadığının unutulmaması ve bütünü birleştirici bir parça olduğunun daima hatırda tutulması gerektiğini belirtiyor, Turizm Haftası’nın ilimiz ve ülkemiz için bereketli ve bol kazançlı bir turizm sezonuna vesile olmasını diliyorum.”
Turizmi; ekonomik, siyasal, kültürel ve tarihsel boyutları olan çok önemli bir faaliyet olarak değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Azade ise, ülkemizin doğal, ekonomik, tarihsel ve kültürel yapısı itibari ile bir turizm cenneti olduğunu söyleyerek, müdürlüğün Eskişehir’de yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Konuşmalardan sonra Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi İrfan Ongar, “Eskişehir Turizmi” başlıklı slayt gösterisi sundu. Ardından Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının müzik dinletisi eşliğinde, Prof. Dr. Ersin Yücel’in ‘Eskişehir’in Önemli Bitkileri ve Turizm” konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.
Daha sonra açılış kurdelesini kesen Vali Çakacak ve beraberindekiler hep birlikte sergiyi gezdi.