ESKİŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Seyyid Şeyh Mahmud Süzani Külliyesi (Sivrihisar)


  • aziz_mahmut3.jpg
  • aziz_mahmut5.jpg





Külliye; kümbet, türbe, hazire(açık mezar) ve yıkılmış medreselerin avlu ile çevrelenmiş bir bütünüdür. Kümbet düzgün taşlardan ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Hazire kısımda, üzerinde mermerden kufi ve Osmanlı harfleriyle yazılmış yazıtın bulunduğu sanduka ve diğer tip mezarlar vardır.

Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi, kümbet, türbe ve hazire kısmından oluşmaktadır. Kümbet; düzgün blok taş malzemeden inşa edilmiştir. Kare planlı ve iki katlıdır. Alt kat mezar odasıdır. Cephesi eyvanlı olup, tek mekanlı kısıma giriş küçük kapı ile sağlanmaktadır. Kapı üzerinde kitabesi vardır. İç mekanda mihrap, yanlarda alçı süslemeli konsollar vardır. Kapının iki tarafındaki pencerelerden ışık alır. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Köşelerde kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Baştan kubbe kasnağı sekizgen olup, üzeri pramidal kiremit çatı ile örtülüdür. Eyvan örtüsü tamamen dağılmış, bugün örtüye ait ahşap malzeme yağmur ve kar sularından etkilenmektedir.

Türbe: Düzgün olmaayan taşlardan devşirme olarak kümbete bitişik olarak inşa edilmiştir. Giriş küçük bir aralıkla olmaktadır. Tek mekanlı oda içerisinde üç adet kufi yazılı sanduka mezarlar vardır. Üzeri ahşap dam örtülü iken türbe örtüsü sanduka mezarlar üzerine göçüntü yapmıştır. Bu nedenle kufi yazılı Selçuklu dönemine ait sanduka mezarlar tahrip olmaktadır. Sanduka mezarlardan bir tanesi Nasrettin Hoca'nın gelinine ait bulunmaktadır.

Hazire (Açık Mezarlık): Hazire kısımda mermerden Kufi ve Osmanlı harfleriyle yazılı Selçuklu devrine ait sanduka, ayrıca diğer tip Osmanlı mezarlar vardır. Külliyenin Hazire kısmını çevreleyen kuzey batı duvarında kamyon çarpması sonucu yıkıntı vardır. Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi, Sivrihisar Belediyesi mülkiyetindedir. Külliyenin güney tarafında daha önce medrese var iken ortadan kaldırılmış yeri bugün düzeltilmiştir.

Kültür Dönemi: Selçuklu Dönemi